Pusat Panggilan PLN: Naisha

Kewujudan nombor  pusat panggilan PLN memudahkan penduduk menghubungi syarikat elektrik Negeri apabila mereka ingin membuat aduan atau bertanya tentang kemudahan yang disediakannya. Seperti namanya, syarikat ini dikendalikan oleh kerajaan supaya semua kuasa elektrik di negara ini dijaga oleh syarikat.

Kerana ia mempunyai tanggungjawab yang besar mengenai elektrik, tentu saja, syarikat ini mesti lebih aktif dalam menyediakan perkhidmatan yang memuaskan untuk pelanggan setia. Salah satunya adalah dengan menyediakan cara paling mudah bagi pengguna apabila mereka ingin menghubungi mereka secara langsung melalui pusat panggilan.

Nombor  telefon  pusat panggilan Pln yang boleh dihubungi ialah 123. Dengan jumlah itu, setiap pengguna dapat mencari maklumat dan mengadu tentang semua perkara yang berkaitan dengan perkhidmatan elektrik mereka. Oleh itu, untuk menjelaskan dengan lebih jelas apakah masalah yang boleh diselesaikan melalui nombor ini, anda harus melihat penjelasan di sini.

Penerangan Perkhidmatan Bebas Tol PLN 123

Hampir semua orang Indonesia pastinya tidak boleh dipisahkan dari perkhidmatan syarikat elektrik ini. Kerana semua orang memerlukan elektrik untuk memenuhi keperluan. Oleh itu, untuk memberi kemudahan kepada pengguna, nombor telefon telah dibuat yang boleh digunakan oleh semua orang.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, perkhidmatan nombor telefon disediakan untuk mengekalkan kualiti dan kepuasan warga Indonesia. Dengan peningkatan jumlah pengguna elektrik, ini memaksa syarikat elektrik ini untuk lebih bersedia untuk meningkatkan kualitinya.

Apabila kualiti berkurangan, ramai pelanggan secara automatik berjalan dan beralih kepada menggunakan kuasa solar. Oleh itu, kehadiran kemudahan pusat panggilan pln  diharapkan supaya pelanggan merasa puas dengan semua perkhidmatan yang disediakan. Perkara yang menarik ialah anda boleh menggunakan perkhidmatan ini selama 24 jam.

Oleh itu, perkhidmatan ini tidak terhad dan bebas tol untuk mengekalkan kepuasan pelanggan yang ingin bertanya atau bahkan mengadu tentang kekurangan kemudahan dari syarikat ini. Melalui perkhidmatan ini, pengguna juga boleh memesan kemudahan tertentu secara langsung.

Sebagai contoh, anda ingin menggantikan kuasa elektrik, memasang sambungan baru dan sementara, atau bahkan hanya mahu melaporkan apabila terdapat gangguan tertentu. Bukan itu sahaja, melalui sambungan ini, pelanggan juga dapat mengetahui bil elektrik setiap bulan tanpa perlu mengunjungi pejabat rasmi.

Contoh Gangguan Elektrik Yang BolehDilaporkan ke Pusat Panggilan PLN

Bercakap mengenai contoh gangguan, sebenarnya tidak ada had untuk aduan bagi pengguna yang ingin melaporkan masalah mereka kepada PLN. Kerana sudah tentu, setiap masalah yang disebabkan oleh elektrik sangat mempengaruhi aktiviti harian masyarakat, terutama pada waktu malam. Berikut adalah contoh masalah yang boleh dibentangkan ialah:

 1. Kegagalan kuasa adalah antara jenis masalah yang paling mengganggu. Masalah kegagalan cahaya ini boleh berlaku kerana sumber kuasa hilang dari mesin pusat. Sehingga ini menjadikan pengguna tidak mempunyai kuasa elektrik dan akhirnya lampu padam.
 2. Lonjakan kuasa juga merupakan masalah elektrik yang paling menjengkelkan kerana ia boleh membuat voltan meningkat sehingga 2 kali saiz asalnya. Punca masalah ini biasanya berlaku akibat mogok kilat supaya voltan terganggu.
 3. Apabila mengalami masalah kuasa SAG, anda boleh terus menghubungi pusat panggilan PLN kerana masalah ini tidak boleh dipandang rendah. Apabila masalah ini berlaku apabila voltan tinggi, atau voltan jatuh ke 80%, maka anda mesti melaporkannya. Gangguan ini berlaku kerana anda menggunakan elektrik di luar kuasanya.
 4. Salah satu masalah yang paling biasa tetapi jarang berlaku adalah lebih dan di bawah voltan. Walaupun ia tidak menyebabkan lampu padam, malangnya masalah ini sebenarnya boleh menyebabkan masalah yang berterusan. Iaitu, peralatan elektronik di dalam rumah menjadi rosak dengan cepat.
 5. Satu lagi masalah elektrik yang boleh disampaikan ialah bunyi talian elektrik. Iaitu, apabila gelombang elektrik mempunyai masalah kerana banyak perkara. Sebagai contoh, kerana proses pemasangan elektrik tidak sesuai, terdapat gangguan frekuensi radio, dan kilat menyerang sekaligus.

Cara Menghubungi Pusat Panggilan PLN

Terdapat banyak masalah yang boleh diadukan kepada perkhidmatan PLN sekaligus. Oleh itu, anda tidak perlu risau lagi jika anda mengalami masalah elektrik di rumah atau di tempat lain. Oleh itu, anda boleh menghubungi syarikat melalui dalam talian, maka pelbagai jenis masalah segera diselesaikan. Berikut ialah cara untuk menghubungi pusat panggilan:

 1. Untuk menghubungi ibu pejabat, anda boleh menghubungi 123. Kaedah ini terbukti berkesan dalam membantu mengatasi masalah elektrik di rumah sebelum menggunakan perkhidmatan juruelektrik dengan kos yang mahal. Oleh itu, hanya menyampaikan aduan itu, maka pegawai PLN segera melompat ke tempat kejadian masalah itu. Perkhidmatan ini boleh diakses 24 jam.
 2. Selain melalui nombor 123, anda juga boleh menggunakan kod kawasan untuk menghubungi pusat panggilan PLN. Caranya adalah dengan menambah kod kawasan di mana anda tinggal dan diikuti dengan nombor 123. Kaedah ini terbukti lebih pantas untuk dikendalikan secara langsung daripada hanya menekan butang 123.
 3. Semua masalah elektrik dan aduan juga boleh diselesaikan dengan menghubungi PLN melalui perkhidmatan e-mel. Anda boleh menghubungi mereka melalui pln123@pln.co.id atau menyemak terus melalui laman web rasmi di pln.co.id. Di sinilah setiap masalah akan dibalas dengan cepat.
 4. Cara lain untuk menghubungi syarikat ini adalah melalui media sosialnya secara langsung. Oleh itu, terdapat banyak cara untuk berkomunikasi dengan syarikat ini. Salah satunya adalah melalui facebook dan twitter. Semua cadangan kritikan boleh disampaikan secara langsung melalui @pln_123 atau PLN 123.

Kelebihan Perkhidmatan Pusat Panggilan PLN

Terima kasih kepada kemudahan pusat panggilan yang disediakan oleh syarikat milik kerajaan ini, ia pasti memberikan banyak faedah kepada semua pelanggan dan pekerja. Itulah sebabnya perkhidmatan ini dianggap sebagai penyelesaian terbaik untuk menyelesaikan semua masalah elektrik dengan cepat. Inilah kebaikannya!

 1. Kehadiran perkhidmatan terbaru ini menjadikan semua kemudahan syarikat ini lebih berpusat. Kerana dengan mendail 1 nombor telefon, semua pelanggan boleh menghubungi pejabat PLN pusat secara langsung untuk mengemukakan aduan atau ketika mereka ingin menambahkan kemudahan perkhidmatan di rumah.
 2. Oleh kerana sistem ini berpusat, ini menjadikan pusat panggilan PLN ini lebih bersepadu dengan perkhidmatannya. Ini bermakna syarikat ini lebih moden kerana sesiapa sahaja boleh menghubungi kenalan rasmi mereka secara langsung tanpa henti tanpa henti tanpa perlu membayar kredit sekaligus. Oleh itu, tidak ada sekatan kelas di sini kerana semuanya disajikan.
 3. Terima kasih kepada perkhidmatan terbaru ini, ia memudahkan semua pelanggan untuk memenuhi keperluan mereka tanpa perlu meninggalkan rumah. Perkara yang menarik ialah kemudahan itu boleh diakses oleh semua orang tanpa kredit. Oleh itu, sesiapa yang ingin meminta bantuan secara langsung tidak perlu memikirkan kos menghubunginya kerana semuanya percuma.

Melihat penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa semua masalah elektrik semasa dapat diatasi dengan lebih mudah dan praktikal. Hanya melalui telefon dan tekan  pusat panggilan PLN 123 bebas tol, maka semua masalah elektrik dapat diselesaikan dengan segera pada bila-bila masa tanpa henti.

Selengkapnya